Asta Nicolaisen er død

Asta Nicolaisen“Du skal sælge mine bøger”

Forfatter, fotograf og meget mere, Asta Nicolaisen, er død i en alder af 99 år.
Hun døde 7. marts og blot fire dage forinden var jeg forbi på adressen i Muleby og hilse på hendes søn, Michael.  “Mor har det ikke så godt”, sagde han og jeg ville derfor ikke forstyrre hende. Michael og jeg fik arrangeret, at jeg nu måtte sælge Astas bøger og på vej ud, tænker jeg – at jeg bør jo hilse på hende og i det mindste sige tak, fordi jeg må sælge hendes bøger – også mens tid er. Hun lå fint i sin seng og Michael præsenterede mig. “Det er fint”, sagde hun – og fortsatte: “Det er helt fint. Du skal sælge mine bøger. Det skal du”.

En slags audiens var slut og blot fire dage efter dør Asta Nicolaisen, 99 år gammel. Hun efterlader sig et fint forfatterskab om en barsk opvækst i en fattig stenhuggerfamilie og om dengang, hvor det var normalt med fem års skolegang. Hun blev fotograf og fotohandler i Rønne og fortæller også om, hvordan hun under befrielsen blev beordret til at tage billeder af “tyskerpiger”, som fik barberet alt håret af. Billeder, som først for 3½ år siden blev offentliggjort af Bornholms Museum.

Asta Nicolaisen debuterede som forfatter i 1998, 81 år gammel, og efter tre erindringsbøger, kastede hun sig over fiktion. Hendes bøger er som følger (klik på titel for mere info):

Pigen fra øen, 1998, 87 sider – nu ude i 5. oplag.
Stenhuggerens datter, 1999, 120 sider
Gyldne spiraler, 2002, 127 sider
En mors blinde øje, 2006, 190 sider
Drengen Johannes, 2008, 327 sider

Asta Nicolaisen blev født den 29. juni 1917 i Vang og døde 7. marts 2017 i Muleby.
Ære være hendes minde.