Foredrag i aften om ‘Historiens Spøgelser’

Jens Voigt foran ForsvarsmuseetSå er det i aften, at Jens Voigt besøger Sandvig Bogby og fortæller om sin historie- og fotobog ‘Historiens Spøgelser’. Det sker kl. 19:00 på Dideriks Veranda. Hvis man vil spise middag fra kl. 18:00, skal der bestilles mad på telefon: 51502418. Menuen er Boeuf Stroganoff til kr 119,00.

Her følger en meget flot anmeldelse af ‘Historiens Spøgelser’, skrevet af arrangør Jan Eskildsen, Sandvig Bogby:

Historiens spøgelser• Historiens spøgelser •
Opfindsom og velskrivende Rønnebo har udgivet en bog, der bygger på en genial idé med “ghostede” billeder.

I slutningen af 2017 udkom Jens Voigts bog, ’Historiens Spøgelser’ – med undertitlen ’Ghosts of History, Geister der Geschichte, Rønne 1940-1946’. Bogen tager hovedsageligt udgangspunkt i fotos fra 2. verdenskrig og den efterfølgende russiske tilstedeværelse på Bornholm.
Via disse oprindelige fotografier kommer man ind på ikke bare Rønnes historie, men også kendte bornholmske arkitekter, bygninger, Bornholms militære historie, tekniske historie og dramatiske beretninger fra krigen og nye oplysninger om russernes syn på bombningerne.
De ældre motiver i sort/hvid fra krigens tid er kopieret sammen med samme motiv i farver. Bogen er fyldt med sådanne ‘ghostede’ billeder, der er sammensat af gamle fotografier fra forskellige samlinger og nye fotografier, som er fra årene 2015-2017, så der i bogen er i alt 112 ghostede billeder.
Det er, hvad jeg kalder en genial ide – den er ikke set før i en bog, og er en spændende nyskabelse. Før har man måske set et enkelt billede være kopieret sammen med at andet eller en tegning, men den konsekvens der her er lagt for dagen, er enestående. I betragtning af den arbejdsindsats, der ligger bag, er bogens pris en foræring.
Formålet er, at man med bogen kan opleve fortiden her i nutiden ved at besøge de steder, hvor fotografierne er taget, skriver forfatteren i indledningen. Han håber, at foreninger, lokale privatpersoner og skoler kan få glæde af bogen, men også turister, der besøger Bornholm. Af samme grund er der en tekst til hvert billede på både dansk, engelsk og tysk, så bogen kan bruges som gave til venner og bekendte, uanset om køberen er lokal eller fra udlandet.
Bogen er tilrettelagt i 12 kapitler, så den kan bruges som guide til spadsereture i Rønne. Hvert billede har sin egen historie, og i bogen er de derfor ikke placeret i kronologisk rækkefølge, men i den rækkefølge, som man vil møde dem på ruten. Der er kort i bogen ved de udvalgte områder til spadsereturen med markeringer af, hvor billederne er taget.
Et kapitel om den tyske kommandant Gerhard von Kamptz mangler ikke – ja, hvem var han, denne mand der afviste at overgive sig til de russiske styrker ved krigens slutning? Det kan du læse i bogen, som er et perfekt supplement til bøger om Bornholms besættelse. Den fortjener et stort publikum blandt lokale og turister.
Bogen er på 288 sider med fotografier i sort/hvid og farve på godt papir og i solid indbinding. Udgiveren er Forlaget Brian Christensen, der har ladet den producere hos Hakon Holm Grafisk i Rønne.