2. oplag i handlen!

Klik på avisen!

Historien om de russiske bombardementer på Bornholm i 1945 og de 11 måneder med over 7000 sovjetrussiske soldater på øen har fanget både mediernes og boglæsernes interesse. Thomas Kofoed Poulsens bog ‘Russertiden – De sidste vidner’ har fået massiv presseomtale og udkommer nu i 2. oplag.
 
Weekendavisen, Politiken og Bornholms Tidende har alle omtalt og anmeldt Thomas Kofoed Poulsens bog med titlen ‘Russertiden – De sidste vidner- Bornholm 1945/1946’. Forfatteren selv er overvældet af interessen.
 
– Jeg har fortalt om “Russertiden” til både de lokale medier og landsdækkende medier som Go’ Morgen Danmark, TV2 News, DR og Politiken. Bogen opnåede endda at komme på forsiden af både Kristeligt Dagblad og Weekendavisen. Nogle gange har bornholmere kritiseret det øvrige Danmark for at glemme Bornholms særlige historie, men jeg er helt sikker på, at langt flere danskere har fået blik for Bornholms skæbne i 1945/46 i forbindelse med udgivelsen af ‘Russertiden’.
 
Følelsen af at blive glemt af det øvrige Danmark, behandler Thomas Kofoed Poulsen naturligvis også i sin bog. Flere af bogens 30 vidner fortæller om fortvivlelsen over at høre Pressens Radioavis, hvor Danmark festede på grund af befrielsen, mens Bornholm blev bombet. Helt glemt blev bornholmerne dog ikke og myten om, at russernes bombardement slet ikke nævnes i radioavisen får Thomas Kofoed Poulsen til dels punkteret.

Anmelderne
– De 30 personers erindringer og vidnebyrd flettes fortrinligt sammen … og disse interview med historikeren Bo Lidegaard og Jakob Seerup tilføjer faglig dybde både om den bagvedliggende politiske historie og mindekulturens udvikling over tid, skriver historikeren Claus Bundgård Christensen i sin anmeldelse af ‘Russertiden’ i Weekendavisen. Politikens anmelder Bo Tao Michaelis roser Thomas Kofoed Poulsens “interessante v??rk” og tildeler bogen fire hjerter, mens historikeren Erik Ingemann Sørensen på historie-online.dk anbefaler bogen, men kritiserer de bruntonede billeder, som burde være holdt i sort/hvid.
 
– Den kritik kan jeg godt leve med, men jeg forstår den faktisk ikke, siger Thomas Kofoed Poulsen.
Den store interesse for bogen har dog overrasket ham positivt.
 
– Det er virkelig kommet bag på mig, at første oplag er solgt på blot et par uger. Det er meget hurtigere, end jeg på nogen måde havde forestillet mig.
 
Første oplag af bogen blev udsolgt fra forlaget på blot 15 dage og en hasteordre blev derfor sendt til trykkeriet. Her mandag er andet oplag klar til salg igen hos landets boghandlere.
 
– Boghandlere fra både Aalborg, Viborg og Randers har ringet og spurgt om, hvornår bogen kan bestilles igen og de opkald har da været en glædelig overraskelse, fortæller forlægger Brian Christensen. Han fortsætter: – Det er ny viden for mange af os herovre, fortæller boghandlerne, men det kan bogen og al opmærksomheden omkring 75-året for bombardementet forhåbentlig ændre på, håber forlæggeren.
 
Lokal opmærksomhed og kommentarer har forfatter Thomas Kofod Poulsen har også fået.
 
– For eksempel fra flere bornholmske læsere, som fortæller, at bogen beskriver de historiske begivenheder på en velfortalt måde. Jeg har også fået en henvendelse fra en bornholmer, som for længe siden flyttede fra øen, og som fandt det meget spændende at læse, hvordan begivenhederne dengang stadig kan give diskussioner blandt bornholmerne i dag.
 
Var “russertiden” en besættelse eller en befrielse, var de voldsomme eller venlige – og skal der lys i vinduerne den 5. maj eller den 6. april. Diskussionerne kan fortsætte – og bogsalget ligeså, håber både  forfatter og forlægger.

Bestil bogen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *