Krimidronning Sara Blædel, Dronningens medforfatter Tom Buk-Swienty og tidligere drabschef Bent Isager er på plakaten til dette års udgave af Bornholms Litteraturfestival.
Køb billetter via Svanekegaarden
Debattør Carsten Jensen, 6-sjernede Birgithe Kosovic og en russer-dag med Thomas Kofoed Poulsen og ekspert i russisk litteratur Jesper Nyeng. Disse tre arrangementer tilsat fem andre foredrag udgør dette års litteraturfestival, som en af arrangørerne omtaler således.
– Jeg er så stolt. Det er cremen indenfor krimi, indenfor debat, indenfor historieformidling og skrivekunst. Tilmed er to af arrangementerne med lokale forfattere, fortæller Brian Christensen, journalist, forlægger og medarrangør af festivalen.
Nexøforfatteren Rakel Haslund-Gjerrild vil søndag den 19. september fortæller om sin anmelderroste bog ”Adam i paradis” om bornholmermaleren Kristian Zahrtmann og hans skandaleombruste værk og ufortalte homoseksualitet. Dette vil ske på Kunstmuseet i samtale med tidl. museumsdirektør Lars Kærulf Møller.
På Bornholms Museum søndag den 26. september vil Thomas Kofoed Poulsen fortælle om sin bog ”Russertiden – De sidste vidner”, hvortil Jesper Nyeng – formand for foreningen Russolit, som er et netværk til formidling af russisk litteratur – vil stå for en tour de force igennem 200 år med russisk litteratur.
Sara Blædel, en af Danmarks mest populære krimiforfattere, vil åbne Litteraturfestivalen fredag den 17. september i Domen i Allinge. Her vil hun fortælle om krimien ”Pigen i træet”, som udspiller sig på Bornholm. Hun vil også fortælle om hendes egen rejse fra debuten i år 2000 til i dag, hvor hendes bøger er solgt i over 5 mio. eksemplarer og er udgivet i 38 lande.
Den rigtige dronning, H.M. Dronning Margrethe den 2., udgiver sidst i oktober sine erindringer om årene før, hun blev regent. Hendes historie har hun fortalte til Tom Buk-Swienty, som også gæster dette år litteraturfestival. Tom Buk-Swienty er mest kendt for sine to bøger om den dansk-tyske krig i 1864, ”Slagtebænk Dybbøl” (2008) og ”Dommedag Als” (2010). Bøger, som inspirerede til DR drama-tv-serien 1864 instrueret af Ole Bornedal. Seneste har Tom Buk-Swienty skrevet bøgerne ”Kaptajn Dinesen” (2013-2014) og ”Løvinden” (2019) om henholdsvis Karen Blixen og hendes far, kaptajn Wilhelm Dinesen. Disse vil Tom Buk-Swienty også tale om på litteraturfestivalen.
– Med afslutningen af 20 års krig i Afghanistan er jeg meget spændt på, hvad Carsten Jensen vil sige om netop dét emne, som han har skrevet om og debatteret heftigt tidligere. Hans seneste bog er ”Bjælken i mit øje” (201), som netop handler om den evige krig og glæden ved at slå hinanden ihjel, så han kan dårligt blive mere aktuel endnu, siger Mie Hjort, medarrangør på Bornholms Litteraturfestival. Carsten Jensen kan opleves mandag den 20. september på Møbelfabriken i Nexø.
Mie Hjort er til daglig leder af Svanekegaarden og her byder festivalen indenfor fredag den 24. og lørdag den 25. til foredrag om første hospitalsskibet Jutlandia, dernæst et hjem med traumer fra Balkankrigen i 90’erne og Anden Verdenskrig.
– Fredag lukker Mick Vraa og Jesper Bugge Kold os indenfor i deres arbejde med romanen ”Pigen fra det store hvide skib”, som handler om en historisk kvinde, der blandt 42 sygeplejersker, gør tjeneste på hospitalsskibet Jutlandia i 1951. Lørdag er det fantastiske Birgithe Kosovic, som fortæller om sin anmelderroste dokumentarroman ”Det, du ikke vil vide” (2020), som er et oprør mod en undertrykkende fars vrede. Bogen har høstet seks stjerne hos både Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad, samt 5 stjerner i Jyllands-Posten. Hun er den fødte fortæller, siger Mie Hjort.
Sluttelig bør Bent Isager-Nielsen også nævnes. På Litteraturfestivalen fortæller han om hans 44 år lange karriere i politiet, hvor han blandt andet var drabschef for Rejseholdet. Han har skrevet bøgerne ”Man jager et bæst, men fanger et menneske” (2019), ”De syv dødssynder” (2020), og senest ”I lovens navn – Drab, dilemmaer og et liv i dansk politi” (2021). Bent Isager-Nielsen kan opleves onsdag den 22. september i Scala Gudhjem. Bornholms Litteraturfestival er en del af Bornholms Kulturuge.
Køb billetter via Svanekegaarden