Russertiden – De sidste vidner – Bornholms 1945/1946

Af Thomas Kofoed Poulsen, 2021

DKK 249,95

Om bogen:
Mens Danmark den 5. maj 1945 fejrede befrielsen blev Bornholm bombet af Sovjetunionen. Øens tyske kommandant ville ikke overgive sig til russerne, hvorfor Stalin beordrede bombning af byerne Rønne og Nexø. Først derefter overgav tyskerne sig og sovjetiske tropper indtog øen. Var Bornholm blevet befriet eller besat på ny? Bornholmerne var i tvivl og følte sig glemt af de danske politikere. I 11 måneder blev Den Røde Hær på Bornholm. En særlig periode i øens historie – russertiden.

Den 5. april er det 75 år siden, at de sovjetrussiske soldater forlod Bornholm. I denne bog skildres russernes bombning, ophold og afrejse af de sidste øjenvidner. 30 ældre bornholmere fortæller om deres oplevelser, som spænder vidt. Lige fra døds-angst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. De to historikere Jakob Seerup og Bo Lidegaard sætter også ord og perspektiv på begivenhederne.

– I begyndelsen af maj 1945 ramte en af den store krigs sidste stikflammer Bornholm netop som resten af landet fejrede befrielsen. Så kom Den Røde Hær og med den næsten et helt års angstfuld venten med usikkerhed om Sovjetunionens intentioner. Da de sovjetiske styrker endelig forlod øen i april 1946, efterlod de utallige besvarede spørgsmål. Det er nogle af dem, bogen besvarer. Bo Lidegaard, historiker

Var russertiden en befrielse eller en ny besættelse? Hvorfor har mange bornholmere svært ved at fejre befrielsesdagen den 4. maj som andre danskere? Blev det første bombardementet slet ikke nævnt i Radioavisen – og blev bornholmerne glemt af resten af Danmark? Disse spørgsmål diskuteres fortsat og bogens 30 vidner kommer med deres holdning til spørgsmålene.

– Mange ved ikke ret meget om, at vi har haft russere på Bornholm. Mange aner det ikke engang, og ved ikke, at vi er blevet bombet. De ved faktisk meget lidt, men regeringen har heller ikke været gode til at fremme oplysningen om det. Det er, som om det også er et mørkt kapitel for dem. Niels Clausen, vidne

Bogens forfatter er journalist på DR Bornholm, Thomas Kofoed Poulsen. Som mange andre bornholmere er han vokset op med personlige beretninger om denne særlige periode i Bornholms historie. Hans morfar fortalte ham om de russiske bombardementer og evakueringen fra ejendommen i Knudsker til Østerlars, samt de uventede besøg af både tyske flygtninge og russiske soldater.

Bornholmernes erfaringer fra russertiden præger stadig øen i dag. Under overfladen af mange debatter ligger en stemning af, at Bornholm hurtigt kan blive glemt igen. Derfor har det været interessant at dykke ned i de mange beretninger og erindringer og høre, hvordan folk oplevede tiden dengang. Jeg har samtidig fundet nye spændende facetter af historien som for eksempel beskrivelser af forelskelser mellem russiske soldater og bornholmske kvinder. Thomas Kofoed Poulsen, forfatter

Med bogen ’Russertiden – de sidste vidner’ får Thomas Kofoed Poulsen sat fokus på en periode, som her 75 år efter – den 5. april – vil få stor opmærksom med arrangementer på Bornholm og nye tv-udsendelser på bl.a. DR1.

208 sider – rigt illustreret.

Bogen udkom mandag den 22. marts.

Læs presseomtale og anmeldelser her

Kategori:

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Russertiden – De sidste vidner – Bornholms 1945/1946”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *